Simple Life But Strong Ambition
Close Me!

Над 850 вида птици в Европа

Всички видове птици в Европа на едно място

 • Научи повече за птиците

  Научи повече за птиците

  Подробна информация за птиците в Европа

 • Над 850 вида птици в Европа

  Над 850 вида птици в Европа

  Всички видове птици в Европа на едно място

 • Хиляди снимки и видеоклипове на птици

  Хиляди снимки и видеоклипове на птици

  Огромен брой снимки и видеоклипове на птици, които постоянно нарастват

 • Открий птиците по държави

  Открий птиците по държави

  Научете в коя държава кои птици се срещат

Новини

Отлитат ли вече по-късно щъркелите на юг
14.09.2017

Отлитат ли вече по-късно щъркелите на юг

Въпреки тенденциите част от прелетните птици да остават да зимуват у нас, миграцията им върви по план, категорични са специалистите

„Тези дни, почти в средата на септември, забелязах ято щъркели да кръжат над шосето към бургаския квартал Крайморие. Много се учудих, тъй като досега винаги докъм края на август те вече са отлетели на юг. Да не би заради продължителните горещини у нас миграцията им да се забавя?“ - този въпрос задава в писмо до редакцията нашата читателка Доротея Иванова от Бургас.

Свързахме се за коментар с главния уредник на природонаучния музей в морския град д-р Светла Далакчиева, която уточни, че в действителност около 24-25 август се регистрира най-големият пик в отлитането на щъркелите към топлите страни. Тогава по миграционната птича магистрала Виа Понтика потеглят на ден по около 20-30 хиляди птици .

Напълно е възможно, по думите й, нашата читателка всъщност да е видяла ято черни щъркели, които традиционно си тръгват малко по-късно от белите си събратя. Те се различават по това, че тяхното ято е по-малобройно – състои се обикновено от около стотина-двеста екземпляра, докато белите щъркели се групират по хиляди за отлитане по дългия си път на юг.

Д-р Далакчиева не отрича, че съществува тенденция част от белите щъркели да остават да зимуват по нашите ширини. Миналата година край бунището в Равнец например са установени 4-5 птици от този вид, които са прекарали зимата тук. Но като цяло миграцията на прелетните хвъркати си върви по обичайния план.


Автор: Диана Славчева

http://www.desant.net

Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Реклами
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.