Simple Life But Strong Ambition
Close Me!

Над 850 вида птици в Европа

Всички видове птици в Европа на едно място

 • Научи повече за птиците

  Научи повече за птиците

  Подробна информация за птиците в Европа

 • Над 850 вида птици в Европа

  Над 850 вида птици в Европа

  Всички видове птици в Европа на едно място

 • Хиляди снимки и видеоклипове на птици

  Хиляди снимки и видеоклипове на птици

  Огромен брой снимки и видеоклипове на птици, които постоянно нарастват

 • Открий птиците по държави

  Открий птиците по държави

  Научете в коя държава кои птици се срещат

Новини

Голямото завръщане на риса в България
23.05.2009

Голямото завръщане на риса в България

Рисовете са се завърнали в българските планини, заяви Диана Златанова, директор на "Екологичен научно-образователен център – Зоопарк София". Въпреки, че напоследък природозащитници получават сигнали за следи от големи котки с къси опашки от различни краища на България, едва след снимки от фотокапан в Осогово, Странджанско, екземпляр  от редкия вид беше заснет и снимките потвърдиха неговото присъствие в България.

"Рисът е успял да колонизира 4 страни само за 10 години и ако продължава така, се очаква, че скоро ще се засели постоянно и в България", заяви Златанова.

Още от 2003г. има сигурни данни за присъствие на рисове в Трънско и Етрополския балкан в Стара планина. Непотвърдени сведенияза присъствие на рисове оттогава има и в Котлен и Севлиево и дори в Родопите край Девин. През 2006г. за първи път бе записан и звук от рис в размножителен период в Странджа, но едва двете снимки от 2008г. от Осогово, на рис маркиращ дупка на язовец доказаха безапелационно присъствието на големите котки в България. Сега остава загадка за учените към коя популация принадлежат рисовете засечени в България - Карпатската, Албанската или Малоазийската. Не е изключено и рисовете никога да не са напускали слабо населените крайгранични райони в Странджа, смята още Златанова.

Рисовете в България се считат за изчезнали от десетилетия. Основни причини за изчезването им са: намаляването на хранителната база поради намаляващия дивеч, изсичането на горите, избиването им заради ценните им кожи или поради силната конкуренция на други видове като вълка. Последно рис в България е видян от група германски войници, които убиват един екземпляр в Рила през 1941г.
Отскоро в България и вече застрашен

Въпреки, че още се водят спорове дали котката се е установила трайно в България, бракониерите нямат нужда от потвърждение за да преследват редките котки. Според Златанова, вече има поне няколко риса, убити от бракониери в България. За опазването им не се вземат никакви мерки, тъй като все още рисовете се считат официално изчезнали в страната. Докато бракониери продължават да преследват безнаказано "изчезналия" вид, дейността на учените е спъвана от липса на средства. Затова, освен за опазването му, учени отправят апел и за финансиране на дейностите по по-нататъшното му проучване.

Източник: в.Дневник


Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Реклами
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.