Малък нирец/Mergellus albellus

Малък нирец/Mergellus albellus - Фотограф: Ники Петков
Малък нирец/Mergellus albellus - Фотограф: Ники Петков
Малък нирец/Mergellus albellus - Фотограф: Ники Петков
Малък нирец/Mergellus albellus - Фотограф: Ники Петков

Малкия нирец  е най-дребният по размери нирец. Дължина на тялото: 40 см. Размах на крилете: 62 см. Тежи между 500 и 950 грама. Изразен полов диморфизъм. Бялото оперение на мъжкия има украса от черна маска и тънки черни ивици по тялото. Женската е сива с кафява глава. Клюнът е къс, със зъбци. С тяхна помощ и с подобието на кука на края на клюна може да лови и хлъзгави риби. Плува и се гмурка добре. Може да излети директно от водата, без да се засилва. Ударите с криле са много бързи. Когато се приводнява, пикира към водата и забавя полета в последния момент.полета в последния момент.

Разпространение

Гнезди в северните части на Скандинавкия полуостров и Азия. Зимува в останалата част на Европа (включително и в България), южните части на Азия- Китай, Япония и Иран. В България е представен с не много голяма численост – основно край езерата по Дунавското и Черноморското крайбрежие.Обитава езера и реки в тундрата и тайгата.

Начин на живот и хранене

Обществена птица. Живее на малки групи, с изключение на периода на мътене. Социален вид е и може да живее в група и с други видове патици. Храни се предимно с животинска храна, дребни безгръбначни, риби до 6 см дължина, водни насекоми, много малък дял от диетата и заема растителната храна. Oбикновено търси храна в плитки води, денем. По време на хранене се гмурка до около 30 метра дълбочина и прекарва под водата средно 15 сек, рядко половин минута.

Размножаване

Моногамна птица. Прави гнездото си в хралупи на дървета. Чифтосва се март-април. Гнезди май-юни и мъти около 4 седмици. Гнезди край езера, заобиколени от гори. Снася 5-11 кремави яйца. Мъти само женската в продължение на 26-28 дни. Майката сама отглежда малките. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами.Когато мъжкият изпълнява брачен танц, обикаля около женската и изправя кичура пера, който се намира над челото му.

Допълнителни сведения

Тази интересна и красива птица е поредната, която е застрашена поради унищожаването и намаляването на влажните зони. Защитен вид на територията на България.

източник:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%86

Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Реклами
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.