Гривяк/Columba palumbus - Възрастен

Гривяк/Columba palumbus - Фотограф: Борис Белчев
Гривяк/Columba palumbus - Фотограф: Николай Нейков
Гривяк/Columba palumbus - Фотограф: Борис Белчев
Гривяк/Columba palumbus - Фотограф: Борис Белчев

Гривякът е най-едрият гълъб в България.

Физически характеристики

Дължината на тялото му е 41–43 см, размахът на крилете около 75 см, а теглото 300–650 гр. Няма изразен полов диморфизъм, но мъжкият е малко по-едър и с метален блясък на гушата. Оперението му е синкаво-сиво с бяло петно от двете страни на шията, а гушата и гърдите са с червеникав оттенък. Краката са червени, човката със светъл цвят.

Разпространение

Среща се в цяла Европа и по-голямата част от Азия. Силно разпространен е в България. Обитава гористите местности до 1800 метра надм. височина.

Начин на живот и хранене

Живее в различни типове сравнително редки гори, храната си търси по земята и дърветата. Растителнояден, храни се със зърна, семена от културни растения, плодове, млади филизи, бурени и др.

Размножаване

Моногамна птица е. Гнезди по дърветата. Гнездото е изградено от тънки клонки и сламки, плоско. Снася 2 бели яйца, които мътят и двамата родители в продължение на 17-18 дни. Малките се излюпват покрити с рядък пух, слепи и безпомощни, родителите им ги хранят със специална кашичка от гушата си, която се нарича „гълъбово мляко“. Малките напускат гнездото след около цял месец и родителите ги хранят известно време след това.

Допълнителни сведения

Известни са два подвида:

C. palumbus palumbus

C. palumbus azorica

източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/Columba_palumbus

Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Реклами
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.